Rättika!

image

Det verkar gå en hel del ”modenycker” inom LCHF. Ett tag ska alla äta blomkålsmos till allt, i nästa sekund ska det bakas bröd och ett tag nu har det viktigaste verkat vara att kunna baka småkakor och bullar med stevia. Men på senaste tiden har också rättika dykt upp mer och mer i olika recept. Blomkålsmos har aldrig varit någon favorit och jag har aldrig förstått syftet med att baka kakor. Jag menar, varför är det så himla viktigt att kunna äta kakor och bullar?? Nej, jag fattar inte det. Men det där med rättika verkar intressant. Så nu har jag testat ett par recept, och här är dom!

Rösti med rättika
ca. 2-3 matlådor

(receptet är hämtat härifrån)
1 Rättika
1 Gul lök
1 ägg
2 msk grädde
1 pkt bacon
ost. Massor av ost…
smör och olja att steka i
salt och peppar

Riv rättikan och löken på den grova sidan av rivjärnet över en kökshandduk. Krama ur så mycket vätska som möjligt och stek sedan allt på låg värme med mycket smör och olja tills det får en trevlig gyllengul färg och blir lite mjukt. Hacka och stek bacon och blanda ner i rättikan och löken. Krydda. Vispa samman ägg och grädde och slå över och låt allt ”stanna” på låg värme. Klä en form med bakplåtspapper (blir lite lättare att diska efteråt, men i själva verket bränns väldigt lite fast utav detta i formen) och lägg upp hälften av ”kakan” som blivit. Skiva en massa ost och lägg på. Täck slutligen det hela med den andra hälften av kakan och kör in allt i ugnen på 175 grader i ca 30 min, eller tills det fått en trevlig färg och osten smält ordentligt.

Jättegott med en sallad till!

Mamma Evas Rättikagratäng
som tillbehör till 4-6 matlådor

1 stor rättika
1 stor gul lök
1 burk Creme Fraiche
3 dl grädde
ca 3-4 dl riven ost
salt och peppar

Skiva rättikan tunt – jag använder en mandolin – och koka den i ca 45-60 min. Låt rinna av ordentligt och spola med kallt vatten. Skiva löken (eller finhacka om du är känslig) och stek i smör och olja. Strö gärna över lite stevia eller annat sötningsmedel under stekningen. Lägg den förkokta rättikan i bottnen på en ungnsform. Strö över ca 2/3 av osten och bred sedan ut löken. Toppa med ost igen. Krydda. Vispa samman CF och grädde och slå över alltihop. Grädda i ugnen i ca 30 min, eller tills det fått fin färg!
image

Denna är jättegod till vilken sorts protein som helst! Jätteskönt att ha på stand-by i kylen och bara kunna ta av.

Snart är det jul, och planen är faktist att göra en Jansson-variant på det sista receptet. Det bör gå lysande, och rapport kommer, inklusive div. andra julbordsrecept. 😉

God Jul!

Annonser

4 thoughts on “Rättika!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s